pondělí 24. února 2014

Chtěl bych být statečná lesba

Jeden by plakal nad některými aktivistickými novináři. Novou hvězdou se mezi nimi stává Tereza Stonišová z Reflexu, jejíž zásadní kvalifikací je zřejmě fakt, že její otec je ve stejném médiu zástupce šéfredaktora. 
Neubráníte se slzám dojetí, když Stonišová píše: „Do srdcí citlivých heterosexuálů, homosexuálů i bisexuálů se vryla kanadská sedmadvacetiletá herečka známá pod jménem Ellen Page, když během večera na konferenci v LGBT v Las Vegas přiznala veřejně svou homosexuální orientaci. Ellen za tento statečný počin patří obrovský dík a především hluboký obdiv.(…) Ellen může být velkým vzorem pro ty, kdo mají pocit, že jejich sexuální orientace je něco, za co by se museli stydět, či dokonce to skrývat. (…) Síla Elleniny osobnosti se může stát inspirací pro každého z nás.“ 
Jeden váhá: chce nám snad Stonišová něco naznačit, ale nemá na to odvahu? Nebo jen je to výzva pro její kamarádku, ať už se svěří a mohou spolu žít až do smrti? Určitě by to bylo lepší, než aby svůj text myslela smrtelně vážně. To se totiž pak musíme ptát, v čem by nám měla být ona kanadská herečka vzorem. 
V tom, že bychom měli veřejně přiznávat svoji sexuální orientaci, za kterou se stydíme? Budeme pak všichni větší hrdinové, když na třeba na veřejnosti přiznáme, že se nám líbí třináctileté holky a rádi čucháme k počůraným dámským kalhotkám? Nebo je některá sexuální orientace normálně nenormální a jiná nenormálně nenormální – a k té je špatné se přiznávat? A uděláme lidstvo šťastnější, když budou všichni o všech vědět všechno? A budou šťastnější lidé, kteří svojí sexualitu veřejně deklarují? 
Jeden si myslí, že Stonišová je přímo prototypem povrchnosti. Inspirací by pro nás totiž měli být lidé, kteří v životě něco pořádného dokázali, a je už jedno, koho ve své posteli hostí. Přiznávat se k něčemu, co vás vynese na první stránky bulvárů, není žádná statečnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat